Ilosaari on kaunis pieni saari keskellä Pohjois-Karjalan pääkaupunkia ja on ehdottomasti pakollinen vierailukohde kaikille, jotka vierailevat maakunnassa. Ilosaareen on helppo päästä, sillä se sijaitsee vain kilometrin päässä Joensuun keskustasta ja on aivan Joensuun juna-aseman vieressä. Näin ollen Joensuuhun päästyään matkaajan helpoin tapa päästä Ilosaareen on kävellen. Joensuu on Pohjois-Karjalan suurin kaupunki ja sen vuoksi sinne on niin ikään helppo matkata monella eri kulkuneuvolla.

Lentokentältä

Joensuun lentokentälle lentää suomalaisia lentoyhtiöitä ja sieltä Joensuun keskustaan on yksinkertaista kulkea käyttämällä lentokenttäbussia. Helsingistä Joensuuhun on suora lentoyhteys Finnairilla, mutta toisaalta Euroopasta tuleville Ryanair, joka lentää Tampereelle, on helpoin vaihtoehto.

Tampereelle saapuvat voivat sitten jatkaa Joensuun suuntaan bussilla tai junalla. Linja-auto kulkee Joensuun lentokentän ja Joensuun keskustan väliä kaikkia lentoja ennen ja niiden laskeutumisen jälkeen. Linja-autokuljetus keskustaan lähtee koneiden saapumisen jälkeen, ja jos lento on myöhässä, bussi odottaa terminaalin edessä enintään 45 minuuttia. Lentokenttäbussi palvelee tosin vain kotimaan liikennettä.

Lentokentältä on myös mahdollisuus vuokrata autoja, jolloin ajomatka Joensuuhun on 13 kilometriä hyvin viitoitettua reittiä. Auton voi myös ajaa suoraan Ilosaareen mistä löytyy muutamia parkkipaikkoja. Tämä pätee myös muihin suomen lentokenttiin, eli mihin tahansa lentokentälle Suomessa saapuu, auton vuokraaminen on aina vaihtoehto.

Juna-asemalta

Toinen erinomainen tapa päästä kaikilta Suomen lentokentiltä Joensuuhun on junat, sillä kaikista lentokenttäkaupungeista kulkee junayhteys Joensuuhun helposti mistä päin Suomea tahansa. Junien aikatauluja voi katsoa tarkemmin VR:n sivustolta. Helsingistä juna Joensuuhun kestää noin viisi tuntia ja junia kulkee monia läpi vuoden. Junayhteys jatkuu myös pohjoisempaan Kolille eli juna palvelee myös niitä Ilosaareen matkaavia, jotka haluavat jatkaa pidemmälle pohjoiseen Suomen kansallismaisemiin.

Juna on ehdottomasti helpoin, vaivattomin ja mukavin tapa päästä Ilosaareen, sillä Joensuun juna-asema sijaitsee aivan Ilosaaren vieressä. Noustuasi junasta sinun täytyy vain kävellä Itärantaan ja sen jälkeen kääntyä Siltakadulle, joka johdattaa sinut suoraan Ilosaareen ytimeen. Tapahtumien aikaan junaliikennettä Joensuuhun lisätään, eli jos matka on Ilosaareen tapahtumien aikoina, kulkee junia tavallista enemmän

Linja-autoasemalta

Onnibus ja Matkahuolto ovat Suomen suurimpia linja-auto toimijoita ja kumpikin yritys tarjoaa monia kuljetuksia Joensuuhun eri puolilta suomea. Esimerkiksi Tampereelta Joensuuhun pääsee helpoiten bussilla, jonka matka kestää noin 6 tuntia.

Helsingistä matka-aikaa kertyy todennäköisemmin lähemmäs 8 tuntia. Pohjoisesta Joensuulle matkaaminen onkin valitettavasti huomattavasti vaikeampaa kuin eteläisestä Suomesta. Edes Rovaniemeltä ei tällä hetkellä kulje suoria bussiyhteyksiä Joensuuhun, mikä tarkoittaa valitettavia vaihtoja ja kiertoreittejä.

Eli siinä missä etelästä Joensuuhun matkustaminen on vaivatonta ja verrattain halpaa, on pohjoisesta tulevien hyvä pohtia myös muita matkustuskeinoja. Oulu toimii pohjoisesta matkustavien helpoimpana välietappina, mutta varsinkin itäisestä Lapista tulevien on hyvä pohtia autolla tuloa.

Tapahtumien aikaan on hyvä muistaa, että monesti tarjotaan lisäbussilinjoja, joita saattaa kulkea myös paikkakunnilta, joilta ei tavallisesti ole suoria yhteyksiä Joensuuhun. Tämän johdosta on hyvä seurata myös Joensuun tapahtumakalenteria matkoja varatessa.

Kimppakyydillä

On hyvä muistaa, että nykyään autoilunkuluja on helppo alentaa kimppakyydeillä. Kimppakyyti seuraa löytyy usein oman kaupunkisi Facebook- kimppakyyti sivustoilta. Tämän lisäksi palvelut, kuten BlaBlaCar yhdistävät autoilijoita ja kyytiä tarvitsevia. Kimppakyyti on monesti nopein ja helpoin tapa päästä Joensuuhun.

Autolla

Autolla liikkuminen antaa monia vapauksia. Tulitpa mistä tahansa päin Suomea suuria ja nopeita valtateitä pitkin pääsee Joensuuhun. Autolla pääsee myös ajamaan suoraan ilosaareen Siltakatua pitkin.

Ilosaaressa hieman parkkeeraamistilaa autoille, mutta jos tilaa ei löydy niin keskustaan jatkaminen ja sieltä käveleminen on varmasti hyvä vaihtoehto. Suurimmista kaupungeista Joensuulle on matkaa seuraavasti:

  • Helsinki-Joensuu 373 kilometriä
  • Jyväskylä- Joensuu 246 kilometriä
  • Oulu – Joensuu 395 kilometriä
  • Pori – Joensuu 508 kilometriä
  • Rovaniemi-Joensuu 549 kilometriä
  • Tampere-Joensuu 446 kilometriä
  • Turku- Joensuu 573 kilometriä
  • Vaasa-Joensuu 491 kilometriä

Pysäköinti alueella

Ilosaaren läheisyydessä on kaksikin maksullista pysäköintialuetta. Hallitien parkkitalo on vartioitu ja sijaitsee aivan Ilosaaren vieressä. Parkkitalosta vastaa Joensuun Pysäköinti Oy ja sinne voi parkkeerata auton aamu seitsemän ja ilta kymmenen välillä. Parkkitalo on turvallinen vaihtoehto myös heille, jotka haluavat jättää tavaroita autoonsa. Hallitien parkkitalo on lähellä kaikkia Joensuun nähtävyyksiä eikä vain Ilosaarta, joten tapahtumien aikaan siellä on monesti poikkeavia järjestelyitä, jotka kannattaa tarkistaa etukäteen.

Kuitenkin isojen tapahtumien aikaan, kuten Ilosaarirockin viikonloppuna, Joensuuhun avataan myös muita parkki-alueita. Pysäköinti on mahdollista Ravi- ja Niittyleirinnän alueilla torstaista klo 18 maanantaihin klo 12 asti. Ilosaarirockin pysäköintiä valvoo järjestyksenvalvojien lisäksi poliisi ja pysäköinninvalvojat.

Pyöräillen

Joensuu on myös erinomainen pyöräilykaupunki ja se on varsinkin kesäisin yksi parhaista tavoista liikkua ympäriinsä. Kaupungissa on monia pyöräparkkeja, joihin voit lukita pyöräsi ja se onkin varmasti ketterin tapa päästä Ilosaareen. Joensuun kansalaistalolta voit vuokrata pyöriä kohtuulliseen hintaa lyhyemmiksi ja pidemmiksikin ajoiksi, jos ei ole kotoisin paikkakunnalta tai halua kuljettaa pyörää mukanaan auton katolla tai junan vaunussa.