Ilosaarella on pitkä historia alueen vapaa-ajan viettopaikkana eikä Ilosaarirockin tärkeyttä voida unohtaa, kun alueesta puhutaan. Ilosaarirock on järjestetty jo useita vuosia laulurinteellä mutta festivaalin nimi on tehnyt paikasta tunnetun ympäri Suomea.

Monille Ilosaari on tullut tutuksi juuri festarin vuoksi mutta musiikkifestarin lisäksi Ilosaaressa tapahtuu paljon muutakin. Kaupunkilaisille se on ensisijaisesti luontokohde, joka herää henkiin lukuisien tapahtumien kautta.

Elävä saari

Ilosaaren kunnostamisesta ja sen käyttötarkoituksesta on käyty vuosien varrella keskustelua useita kertoja. Lopulta alueen käyttötarkoitus on jäänyt pitkälti vapaaehtoisten kuten opiskelijoiden ja yhdistysten varaan, hyvin he ovat asiaa ajaneet, sillä Ilosaaressa tapahtuu nykyisin ympäri vuoden.

Ilosaaren kehittämisestä on tehty gallupeja ja sitä varten avattiin myös omat nettisivut asukkaiden ideoita varten. Monet toivoivat että aluetta kehitettäisiin yhä puistomaisempaan suuntaan. Tapahtumia ja niistä tiedottamista keskitetysti toivottiin, sillä moni joensuulainen kokee Ilosaaren itselleen hyvin tärkeäksi paikaksi.

Syksyllä 2016 aloitettiinkin kaupungin uudistusprojekti, joka ulottuu myös Ilosaareen. Alue on tarkoitus saada valmiiksi ennen tulevia tapahtumia kuten loppukesän Ilovaarirockia varten. Kaupunki on panostanut remonttiin useita miljoonia, joiden ansiosta esimerkiksi Ilosaaren alueella saadaan valaistus ja uimaradat. Pysäköintialue uusitaan, laguuni ruopataan ja hiekkarantaa levennetään. Alueelle rakennetaan laituri ja kalastuspaikka, Ilosaareen kulkevalle sillalle saadaan kaupunkilaisten iloksi kävelysilta ja tuloväyliä parannetaan.

Alueella on tärkeä historiallinen arvo ja sen alueella järjestetyillä tapahtumilla on jo oma kulttuurihistoriansa asukkaiden keskuudessa. Monen joensuulaisen nuoruusmuistot eri vuosikymmeniltä keskittyvät vahvasti iloiseen Ilosaareen ja sen tapahtumiin.

Ilovaarirock

Ilovaarirock pidetään nykyisin Ilosaaressa eli paikassa, jossa ennen järjestettiin Ilosaarirock. Se on kypsemmän väen tapahtuma ja se on ollut vuosittain loppuunmyyty. Tapahtumassa on nähty ns. vanhemman koulukunnan suosikkeja ja se kulkee nostalgiatapahtuman maineella, moni tulee paikan päälle tapaamaan omaa ikäpolveaan, jota harvemmin näkee Suomen suosituimmissa musiikkitapahtumissa.

Samalla paikalle saapuvien on mahdollisuus sukeltaa nostalgisiin nuoruusmuistoihin kun lavalle nousevat kuuluisuudet, jotka musisoivat jo silloin ennen. Ilovaarirock tunnetaan rentona tapahtumana, jonne saavutaan aina uudelleen vuosi toisen jälkeen, tunnelmaa kuvaillaankin monesti luokkakokousmaiseksi.

Ilovaarirockissa on nähty esimerkiksi Suzi Quatro, Raittisen veljekset, Uriah Heep, Slade, Remu, The Tremeloes ja The Manfreds. Tapahtuma on vakiintunut heinäkuun toiselle viikonlopulle ja tänä vuonna lavalla nähdään ainakin Maarit Hurmerinta, Melrose ja Jiri Nikkinen.

Lehtiä Ilosaaressa, lunta Ilosaaressa

Joensuu on opiskelijakaupunki ja aktiivisen opiskelijayhteisön avulla Ilosaaressa järjestetään syksyisin Lehtiä Ilosaaressa tapahtuma, jolloin yhden päivän aikana kuunnellaan hyvää musiikkia. Tapahtuma katkaisee mukavasti alkaneen syksyn ja pitää kaupungin musiikkiskenen elävänä.

Joensuulle ja sen musiikkitapahtumille on aina ollut olennaista paikallisten aktiivinen osallistuminen ja talkoohenki. Niiden avulla kaupunki kiinnostaa myös opiskelupaikkana ja sillä onkin positiivinen maine tapahtumien suhteen. Nykyisin tapahtumassa on nimekkäitä esiintyjiä kuten Nikke Ankara, Poets of The Fall, Happoradio ja JVG.

Lunta Ilosaaressa festarit taas ovat kaupungin osoitus olla mukana ajan hengessä. Talviaika on usein Suomen kaupungeissa hiljaista tapahtumien suhteen vaikka resursseja voisi olla enempään. Viime aikoina useat tempaukset ovat osoittaneet, että monet asukkaat ottaisivat kaupunkien talvitapahtumat innoissaan vastaan, Joensuun Lunta Ilosaaressa on osoittautunut juuri tällaiseksi. Talvella järjestetty aavistuksen rankemman rockin tapahtuma on saanut varsinkin nuoret ja rockin ystävät liikkeelle mielenkiintoisilla ja ajankohtaisilla esiintyjillä.

Talvella Ilosaaressa on kokeiltu muutakin ohjelmaa paikkakuntalaisten iloksi. Joinakin talvina laguuniin on aurattu luistinrata, joka on kerännyt kaupunkilaiset myös talviaikaan kauniisiin maisemiin, yhteistapahtumana on järjestetty esimerkiksi rusettiluistelua.

Poiketa ry on toteuttanut Ilosaaressa massiivisempia talvitapahtumia kuten Iglufestin vuonna 2013. Iglufest oli koko perheelle suunnattu talvitapahtuma, jota varten saareen rakennettiin kaksi valtavaa iglua, joihin molempiin mahtui noin sata katsojaa. Tämän lisäksi Ilosaareen rakennettiin jääliukumäki, valotunneli, jääveistoksia ja napakelkka. Igluissa kuunneltiin musiikkia ja nautittiin seurasta, moni saapui paikalle luistimet mukanaan ja sai nautiskella hienosta valoshowsta. Kuten moni muukin Ilosaaren tapahtuma, myös Iglufest oli pitkälti talkootapahtuma, jossa Joensuun kaupunki oli mukana tukijana. Joensuulaisille voi nostaa hattua talkoomeiningistä ja yhteen hiileen puhaltamisesta.

Monipuolinen areena vuodenaikojen mukaan

On hyvä muistaa että Ilosaari on myös kaupunkilaisten arkinen kohde, jossa samoillaan, kalastetaan, uidaan ja käydään piknikillä. Se on lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta, joten jokaisen on helppo saapua alueelle. Syksyisin ja keväisin koululaiset tekevät saareen usein retkiä ja kesäisin laguunissa polskitaan uimassa. Talvella Ilosaaressa on järjestetty myös avantouintikilpailut.

Karjalantalo kuuluu olennaisesti saaren kulttuurimaisemaan ja sillä on vuosien varrella järjestetty lukuisia konsertteja ja erilaisia tapahtumia. Niistä voidaan mainita esimerkiksi Poiketa ry:n järjestämä monitaiteellinen Hurtta esitys sekä Unelmien Ilosaari -tapahtuma, joka oli osa Joensuun Design viikkoa.