Joensuussa järjestettävällä Ilosaarirockilla on takanaan pitkä historia, sillä se on Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali. Perustettu jo vuonna 1971, tämä legendaarinen tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa monen suosikkina. Odottava festivaalikansa merkkaa kalentereihinsa perinteisen tapahtuma-ajankohdan, joka on heinäkuun toinen viikonloppu, jo hyvissä ajoin.

Laulurinteellä sijaitseva tapahtuma on ollut lähes toistuvasti loppuunmyyty ainutlaatuisen tunnelman ja mahtavien esiintyjien ansiosta. Useat artistit mieltävät Ilosaarirockin yhdeksi suosikkitapahtumistaan juuri sen omalaatuisen luonteen johdosta; paikalle saapuneet kymmenet tuhannet ihmiset ovat hyvällä tuulella ja panostaneet mitä mielikuvituksellisimpiin asuihin tapahtuman aikana.

Monet ympäristötietoiset artistit arvostavat myös Ilosaarirockin huolehtivan luonnosta, sillä tapahtuma on saanut kansainvälisen ympäristösertifikaatin sekä tunnustuksen ympäristötyöstään ensimmäisenä festivaalina Suomessa.

Lavoittain maailmanluokan artisteja

Laulurinteen lavalla on tapahtuman yli 40-vuotisen historian aikana esiintynyt satoja artisteja, jotka ovat nostaneet festivaalitunnelmaa entisestään ja jotka ovat keränneet faneja niin läheltä kuin kaukaa.

Seuraavasta listasta löytyy mieleenpainuvimmat artistit, jotka ovat tanssittaneet Ilosaarirockin yleisöä.

Muse

Brittiyhtye Muse nähtiin Ilosaarirockin pääesiintyjänä 15 vuotta sitten, kun suosikkibändi valloitti Laulurinteen päälavan vuonna 2002. Starlight-hitistä tuttu kokoonpano sai yleisön villiksi, ja se oli kaikkein odotetuin yhtye jo ennakkoon.

Uskomattomista esiintymisistään tunnettu Muse nosti yleisön odotukset korkealle ja myös vastasi niihin toiveiden mukaisesti. Loppuunmyydyssä tapahtumassa esiintynyt brittibändi antoi yleisölle kokemuksen, jota voi muistella vielä vuosia jälkikäteen. Faneja tuli paikalle myös kauempaa, sillä Musen esiintymiset Suomessa ovat harvinaista herkkua.

Ilosaarirockin esiintyminen on ollut yksi harvoista 2000-luvun alkupuolella järjestetyistä keikoista. Yhtye esiintyi ensimmäisen kerran Tavastialla vuonna 2000, mutta Muse nähtiin myös Helsingin Nosturissa keväällä 2002 ennen Laulurinteellä nähtyä esiintymistä. Yhtye kuitenkin piipahti vuosikymmenen loppupuolella Suomessa hieman useammin, sillä se esiintyi Helsingin jäähallissa vuonna 2007, nykyisellä Arenalla vuonna 2009 sekä Kaisaniemen puistossa vuonna 2010.

Apulanta

Apulanta on tuttu näky Ilosaarirockin lavalla, sillä konkariyhtye on esiintynyt siellä kaiken kaikkiaan huimat 6 kertaa. Bändi nähtiin lavalla ensimmäisen kerran vuonna 2001, jolloin se oli juuri julkaissut Heinola 10 -albuminsa. Uuden levyn hittikappaleet olivat tulleet heinäkuuhun mennessä festivaalikansalle tutuiksi, joten yleisö oli innokkaasti menossa mukana ja lauloi hittikappaleiden tahtiin.

Toni Wirtasen johdolla esiintyvä bändi on joka kerta saanut festivaaliyleisön hyvälle tuulelle esittämällä niin vanhempaa kuin uudempaa tuotantoa, joka on lähes jokaiselle kävijälle tuttua. Yli 500 000 levyä myynyt bändi on jäänyt monien mieliin juuri Ilosaarirockien keikoilta. Innokkaat fanit ovat sen sijaan päässeet vaeltamaan suosikkinsa perässä Laulurinteelle vuodesta toiseen. Yhtye on nähty lavalla vuosina 2002, 2004, 2006, 2011 sekä 2015.

PMMP

PMMP, joka tunnetaan myös nimellä Paulan ja Miran molemmat puolet, on esiintynyt lukuisilla suomalaisfestivaaleilla, joille uskolliset fanit ovat tulleet vuodesta toiseen. Tämä persoonallinen kaksikko nähtiin Ilosaarirockin esiintymislavan vakiovieraana 2000-luvun alkupuolella. Rusketusraidat-hitistä tuttu yhtye on viihdyttänyt yleisöä ensimmäisen kerran vuonna 2005, jolloin se oli lyönyt hiljattain itsensä suuren kansan tietoisuuteen Kovemmat kädet -albumin myyntimenestyksen ansiosta.

PMMP:n Ilosaarirockin ensimmäinen keikka oli suuri menestys, joka sai jatkoa kesällä 2007. Leskiäidin tyttäret -albumin julkaissut kaksikko veti lavan edustan täyteen innokkaita ihailijoita, jotka halusivat nauttia mahtavasta tunnelmasta ja viihdyttävästä esityksestä. Räväkkä kaksikko nähtiin kansan iloksi vielä vuosina 2009 sekä 2012.

Innokkaat fanit jäävät varmasti kaipaamaan suosikkiaan Ilosaarirockin kauniista kesäilloista, sillä kaksikko ei enää esiinny yhdessä. PMMP päätti toimintansa näyttävän jäähyväiskeikan myötä vuonna 2013. Mira Luoti ja Paula Vesala ovat kuitenkin molemmat rakentaneet soolouraa omilla tahoillaan, joten heidät voidaan mahdollisesti nähdä tulevaisuudessa esiintymässä yhdessä tai yksinään Laulurinteellä.

Nightwish

Kansainvälisestikin erittäin suosittu Nightwish on ollut mukana Ilosaarirockissa useamman kerran. Osa yleisöstä on pitänyt yhtyettä tapahtuman vetonaulana, jonka takia on yksistään kannattanut tulla paikalle. Yhtye keikkailee todella harvoin Suomessa tai edes maamme lähialueilla, minkä takia fanit ovat uskollisesti tulleet paikalle niin kotimaasta kuin ulkomailta asti.

Nightwish on esiintynyt festivaalikansan edessä muutamilla eri kokoonpanolla. Bändi nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 2002, jolloin Century Child -albumi ilmestyi. Tuohon aikaan yhtyeen solistina toimi upeasta äänestään tunnettu Tarja Turunen, jolle esiintyminen Laulurinteen lavalla tosin jäi ainoaksi kerraksi. Hän sai yhtyeestä potkut lokakuussa 2005, jolloin muut jäsenet ilmoittivat asiasta julkisella kirjeellä.

Yleisö näki seuraavilla konserttikerroilla yhtyeen uusien solistien miehittämänä. Turusen korvannut Anette Olzon nähtiin solistina toisella yhtyeen Ilosaarirockin esiintymiskerralla vuonna 2008, jolloin hän oli hiljattain aloittanut yhtyeessä. Tumman kaunottaren ääneen mieltyneet fanit nauttivat innoissaan tästä ainutlaatuisesta musiikkielämyksestä, joka kaikui upeasti Joensuun illassa.

Nemo-hittikappaleesta tunnetun yhtyeen kokoonpano oli jälleen kerran erilainen vuonna 2013, jolloin yhtye esiintyi viimeisimmän kerran Ilosaaressa. Tuolloin solistina lavalla nähtiin Floor Jansen, joka toimii edelleen yhtyeen laulajana. Nightwishia ei kannata kuitenkaan odottaa aivan heti takaisin tapahtumaan, sillä yhtye pitää keikkataukoa vuoteen 2018 asti.

Lisäksi muun muassa seuraavat kotimaiset esiintyjät ovat esiintyneet Ilosaarirockissa:

  • Ultra Bra
  • Cheek
  • Kotiteollisuus
  • Happoradio
  • Laura Närhi